Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ...ΑΠ ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ; Η ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤ ΑΓΚΑΘΙΑ; Η ΔΕ ΧΑΡΙΖΩ ΚΑΣΤΑΝΑ;Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ;;Η ΤΟΥΡΘΕ ΤΑΜΠΛΑΣ;;Η ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΜΥΤΑ;;;





Απ’ έξω κι ανακατωτά (απ’ την καλή και την ανάποδη)

Τον Σεπτέμβριο του 1155, σ’ ένα μοναστήρι της Κωνσταντινούπολης συνέβησαν τέτοια έκτροπα, που ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Εμμανουήλ Κομνηνός, διέταξε να τιμωρηθούν όλοι με τις πιο βαριές ποινές εκείνης της εποχής. Έτσι, πολλοί τυφλώθηκαν, άλλοι εξορίστηκαν και άλλοι ρίχτηκαν στα φοβερά κελιά των φυλακών του Επταπυργίου. Οι τελευταίοι, πέραν του εγκλεισμού τους στην φυλακή, είχαν υποβληθεί και σε μια επιπλέον πρωτότυπη τιμωρία-μαρτύριο: Κάθε μέρα, ήταν υποχρεωμένοι να προσεύχονται και να ψάλλουν, φωναχτά, είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο!

Οι φύλακες δεν τους άφηναν να πάρουν ανάσα και ουαί κι αλίμονο αν οι τιμωρημένοι σταματούσαν τις προσευχές και τους ψαλμούς, έστω και για ένα λεπτό. Οι προσευχές διαβάζονταν μέσα από μεγάλα και χοντρά εκκλησιαστικά βιβλία. Όταν οι προσευχές τελείωναν, αντί οι φυλακισμένοι να αρχίσουν το βιβλίο από την αρχή, ήταν υποχρεωμένοι να τις διαβάσουν απ’ το τέλος προς την αρχή. Δηλαδή ανάποδα.
Απ’ αυτό το περίεργο γεγονός προέκυψαν και οι παροιμιώδεις φράσεις «του τα ‘ψαλα απ’ την καλή και την ανάποδη» και «τα έμαθα απ’ έξω κι ανακατωτά»*, που σημαίνει σήμερα «γνωρίζω κάτι πολύ καλά», γιατί οι τιμωρημένοι έφτασαν στο σημείο από τις πολλές φορές που έλεγαν τις προσευχές, να τις μαθαίνουν από έξω κι ανακατωτά.

* Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η φράση «τα έμαθα απ’ έξω κι ανακατωτά», προέρχεται από την εκπαιδευτική διδασκαλία στα σχολεία του Βυζαντίου: Οι δάσκαλοι για να διαπιστώσουν αν οι μαθητές γνώριζαν καλά το αλφάβητο απ’ έξω και δεν το «παπαγάλιζαν» απλά, τους έδειχναν τα γράμματα ανακατεμένα και τους ζητούσαν να τα πουν.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Κάθομαι στ` αγκάθια"


Όταν στα 1204 οι Φράγκοι Σταυροφόροι -μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης- ήρθαν να κυριέψουν το Μωριά με το Γοδεφρείδο Βιλλαρδουίνο, πολλούς κόπους και θυσίες, κατόρθωσαν, ύστερα από σαρανταένα χρόνια, να πολιορκήσουν τη Μονεμβασία, που έμενε η τελευταία ακυρίευτη, ακόμη, πολιτεία από το βασίλειο του Μωριά. Οι πολιορκημένοι όμως άντεχαν παλικαρίσια και, παρ` όλες τις προσπάθειες τους, οι Φράγκοι δεν κατόρθωναν να μπουν και να καταλάβουν το κάστρο της. Μερικοί απ` αυτούς τότε -κάπου τριακόσιοι- αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους και να φύγουν, γιατί είχαν βαρεθεί το μάταιο αγώνα τους. Αυτό, όμως, θεωρήθηκε προδοσία κι ένας Φράγκος ανώτερος αξιωματικός -ο Ραούλ Πίζος- τους συνέλαβε όλους και τους τιμώρησε μ` ένα πολύ αυστηρό όσο και παράξενο τρόπο: Τους έγδυσε και τους κάθισε πάνω σε μυτερά αγκάθια. Όταν ο Βιλλαρδουίνος έμαθε την απάνθρωπη τιμωρία των στρατιωτών του, διέταξε τους άλλους αξιωματικούς να τον πιάσουν και να τον τιμωρήσουν με τον ίδιο τρόπο. Οι στρατιώτες που ήθελαν να φύγουν, εκτίμησαν την πράξη αυτή του αρχηγού τους κι έμειναν. Από το γεγονός αυτό, παρέμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: «κάθουμε σε αγκάθια» που τη λέμε συνήθως, όταν μας βασανίζει κάτι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν χαρίζω κάστανα
Στα 1826 ο Ιμπραήμ έστειλε κατασκόπους του στην απόρθητη Μάνη, ντυμένους καστανάδες. Αυτοί για να πληροφορηθούν από τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονταν οι άντρες τους, άρχισαν να χαρίζουν τα κάστανα αντί να τα πουλάνε. Υποψιασμένοι οι ντόπιοι τους έπιασαν και τους ανάγκασαν να πουν την αλήθεια. Όταν οι κατάσκοποι ρώτησαν για την τύχη τους, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν: "Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα", δηλαδή θα σας τιμωρήσουμε.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σπουδαία τα λάχανα

Την φράση «σπουδαία τα λάχανα» (εναλλακτικά και «σιγά τα λάχανα»), τη χρησιμοποιούμε σήμερα ειρωνικά, όταν θέλουμε να δηλώσουμε την δυσανάλογη αξία που προσδίδεται σε κάτι, σε σχέση με την πραγματική του αξία. Χρησιμοποιείται δηλαδή απαξιωτικά.

Προήλθε από το εξής περιστατικό:
Σε κάποιο χωριό, πριν από το 1821, πέρασε ο απεσταλμένος τού Μπέη, για να εισπράξει τη «δεκάτη». Η δεκάτη ήταν κι αυτή μία από τις πολλές φορολογίες τών χρόνων εκείνων. Όλοι όμως οι χωρικοί τού απάντησαν πως δεν είχαν να πληρώσουν τον φόρο, γιατί τα λάχανά τους (λάχανα ήταν η παραγωγή τους) έμεναν απούλητα. Τότε ο φοροεισπράκτορας τούς είπε πως θα έστελνε ζώα και ανθρώπους, για να φορτώσει τα λάχανα και έτσι να «πατσίζανε» με το χρέος τους. Έτσι και έγινε.

Από τότε, έμεινε να λένε οι χωρικοί (προφανώς ειρωνικά): «Σπουδαία τα λάχανα», όταν επρόκειτο να «πατσίσουν» τούς οφειλόμενους φόρους, με λάχανα.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Του ήρθε ταμπλάς
Οι γιατροί θα το έλεγαν απλώς... καρδιακή προσβολή! Η λέξη ταμπλάς
προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από την τουρκική λέξη damla
που σημαίνει συγκοπή. Ο νταμλάς έγινε νταμπλάς και, τελικά, ταμπλάς.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτή είναι ψηλομύτα
Σε κάθε εποχή, οι άνθρωποι είχαν διαφορετική αντίληψη για τη γυναικεία ομορφιά. Οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν τη γυναίκα ψηλή, εύρωστη, με δυνατούς ώμους και μικρό στήθος. Αντίθετα οι Βυζαντινοί την προτιμούσαν αδύνατη, χλωμή με μεγάλα μελαγχολικά μάτια και λεπτά χείλη. Ωστόσο, όταν οι Φράγκοι κατάλαβαν την Ελλάδα, επειδή οπωσδήποτε, έμειναν πολλά χρόνια στον τόπο μας, αναγκάστηκαν να φέρουν τις γυναίκες τους εδώ, γιατί οι πατρίκιες δεν τους συγκινούσαν με την καχεκτική εμφάνισή τους. Οι Φράγκισσες, όπως και οι αρχαίες Ελληνίδες, ήταν ψηλές, ξανθιές, εύρωστες και μπορούσαν να σταθούν δίπλα στους εύσωμους άντρες τους, με τις βαριές πολεμικές πανοπλίες τους.

Όπως ήταν επόμενο, οι γυναίκες αυτές έκαναν εντύπωση στις δικές μας και με τον καιρό άρχισαν να τις μιμούνται. Φυσικά, σε όλα τα κατάφερναν, εκτός από το πρόσωπό τους που ήταν στρογγυλό, ροδοκόκκινο και με τη μύτη ελαφρά προς τα πάνω. Έτσι, όταν καμιά Ελληνίδα είχε τη μύτη ελαφρά ανασηκωμένη λίγο ψηλά – όπως δηλαδή οι Φράγκισσες - οι φιλενάδες της έλεγαν ότι «αυτή είναι ψηλομύτα», ο τύπος της εποχής, όπως θα λέγαμε εμείς.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ας πάει και το παλιάμπελο

Βρισκόμαστε στο έτος 1840-41 στο θέατρο Μπούκουρα. Ήταν, μετά από τον Καραγκιόζη, το πρώτο θέατρο που χτίστηκε στην Αθήνα την εποχή του βασιλιά Όθωνα. Σήμερα στη θέση του θεάτρου βρίσκεται η Βιοτεχνική Σχολή Αθηνών. Πίσω, δηλαδή, από το Δημαρχείο. Την εποχή, λοιπόν, εκείνη, όπως αναφέρει και ο Γιάννης Βλαχογιάννης στην ιστορική του ανθολογία, είχε λίγες μέρες που εμφανιζόταν μία περίφημη Ιταλίδα «αοιδός» η Ρίτα Μπάσσο, η οποία, κυριολεκτικά, ξετρέλαινε τους Αθηναίους κι έγινε αιτία πολλών επεισοδίων και στα ανώτατα τότε στρώματα της κοινωνίας ακόμη. Κατά την ώρα, λοιπόν, μιας παράστασης ακούστηκε από ένα θεατή η φράση, «Για σένα, κυρά μου... ας πάει και το παλιάμπελο».

Ήταν μια αναφώνηση ενός απλοϊκού κτηματία της Αττικής, που από τις τελευταίες σειρές εκδήλωνε τον ενθουσιασμό του, θυσιάζοντας για χάρη της ωραίας ξένης πριμαντόνας ένα όχι και τόσο... νόμιμο αμπέλι της περιουσίας του, παράλληλα με τις ευγενικές προσφορές των αριστοκρατών θεατών της πρώτης σειράς, που ήταν λουλούδια στην παράσταση και κοσμήματα πανάκριβα μετά από αυτήν. Η φράση όμως, «Ας πάει το παλιάμπελο», αφού έκανε τότε, το γύρο της μικρής Αθήνας, αποθανατίστηκε ως τα σήμερα

157 σχόλια:

Matriga είπε...

Καλημέρα Σκρουτζάκο και καλή Σαρακοστή.

Πάντα σε χαίρομαι στην αρχή της νέας εβδομάδας! Να είσαι πάντα καλά και να μας κάνεις να χαμογελάμε, αλλά και να μαθαίνουμε, όπως σήμερα.

Πολλά φιλιά :))))

Theodosia είπε...

καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλε μου με την επιμορφωτική ανάρτηση...
Να είσαι πάντα καλά.:)

ELENI είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!

Pansofix είπε...

ποσες φρασεις και δε ξερουμε απο που κραταει η σκουφια τους...πολυ ωραια αναρτηση!!!

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραία. καλή βδομάδα

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Skroytzako μου, να είσαι καλά με όσα μας μαθαίνεις.
Με βγάζεις από τη δύσκολη θέση κάθε τόσο που με ρωτάει ο Γλάρος μου πως προέκυψαν οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και δεν ξέρω τι να του πω


Καλή Σαρακοστή,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ!!!!
Αυτό με την ψηλομύτα δεν μας ικανοποίησε σαν ερμηνεία, ΑΛΛΑ σίγουρα οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν γούστο!!!!!
Φιλιά και όλα καλά.

efhbos είπε...

Ουτε αυτα τα ηξερα...:/

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φιλε πολυ καλη εγγραφη πραγματικα καποια πραγματα τα λεμε χωρις να ξερουμε την ιστορια τους..
χαιρομαι που την εμαθα τωρα....

να εισαι καλα..

eirini katsa είπε...

Καλησπέρα SKROYTZAKO!
Πολύ ωραία η ενημέρωση!
Τα λέμε που τα λέμε,ας ξέρουμε τη ''ρίζα'' αυτών των φράσεων!
Να'σαι πάντα καλά!
:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ matriga.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ Το θολό Τοπίο ....με ξεκάθαρη ματιά.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΕLENI ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:))

Matriga είπε...

Skroutzako
Μην νομίζεις πως επειδή δεν αφήνω σχόλιο σε κάθε ανάρτηση, σε ξεχνάω...
Περνάω και ρίχνω ματιές σε όλους σας, αλλά δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να αφήσω σχόλια, όπως παλιότερα. Όλο και πιο πολύ τρέχουμε στο γραφείο και από ωράρια βράστα...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ Pansofix.ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΟΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Vaggeli ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΑΡΟ ΣΟΥ :)))
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΛΑΡΕΝΙΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ Αστρο-Συμμορίτες.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΓΟΥΣΤΟ:)))ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ rfhbo.ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ inMUSIClost.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ eirini Katsa.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ:)))

Un par de neuronas... είπε...

Κοίτα, φίλε μου, πόσα μαθαίνω μ'εσένα! Ήταν πολύ ωράιο που έβαλες σε ποιά κατάσταση έίναι χρήσιμη κάθε έκφραση. Τελεία!!
Φιλάκια πάαααρα πολλά.

Skouliki είπε...

καλη σαρακοστη
αντε και να τελειωνει και η κουτση βδομαδα να ξανακατσουμε

Ἅ λ ς είπε...

παλι με εκπλησεις;;;
μαρεσαν ολα πολυ!!!
να να πεις τωρα και τιποτα πασχαλινο ε;; ;))
καλη σαρακοστη φιλια!!!!!

b|a|s|n\i/a είπε...

η αρχή κάθε εβδομάδας γίνεται απόλαυση είτε με τα ανέκδοτά σου είτε με όλα αυτά που μας μαθαίνεις.
πολύ καλή σου σαρακοστή! :))

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
Πολλά μάθαμε σήμερα! :)

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Για την ψηλομύτα το ήξερα (και για το χαμηλοκώλα, όποιος ενδιαφέρεται ας χτυπήσει εντός!) Καλή Σαρακοστή μικρέ!

ckarelio είπε...

Καλησπέρα Σκρουτζάκο,

Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή σου ανάρτηση.

Να σαι καλα!

ΦΟΥΛΗ είπε...

Τέλεια μπράβο, καλή βδομάδα...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Γεια σου Σκρουτζάκο που πάντα μας ξεκινάς την βδομάδα με χαμόγελα!
Καλή Σαρακοστή εύχομαι!

kat. είπε...

που πας και τα βρίσκεις αυτά τα φανταστικά???

καλή σαρακοστή!

Mike είπε...

Ωραιος ρε μαγκα, παντα τετοιες αναρτησεις!

Unknown είπε...

Καλησπέρα Σκρουτζάκο καικαλή Σαρακοστή.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.

Mousikoulis είπε...

Για δες λοιπόν! Ήθελα να 'ξερα μπαγάσα θειούλη που τα βρίσκεις!

Αγαπημένο αυτό με τα αγκάθια! Δικαιοσύνη! χεχε

karkinos7 είπε...

Είσαι φοβερός και σήμερα χρησιμοποίησα την έκφραση ''Ας πάει και το παλιάμπελο'', τώρα έμαθα και απο που προέρχεται!
Την Καλησπέρα μου!
Καλή Σαρακοστή!

D.Angel είπε...

Καλή Σαρακοστή Σκρουτζάκομ
Φιλιά

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΑΑΑ!!!!!!
ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?
ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

Margo είπε...

Καλή Σαρακοστή Σκρουτζάκο! Πολύ ενδιαφέρον τώρα ξέρουμε το γιατί:)
Καλή βδομάδα με χαμόγελο!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ matriga ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ.ΦΥΣΙΚΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :))))

roadartist είπε...

Kαλή Σαρακοστή Σκρουτσάκο μας :)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΗnΗ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ basnia.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΙ ΜΟΥ ΤΟ Skouliki.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!! ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ VERONICA MARSA.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΓΡΑΦΙΕΣ-ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ Ηfaistiwna.ΣΗΜΕΡΑ ΗΤΑΝ ΜΕΡΑ ΜΑΘΗΣΗΣ.:)))ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣΤΟΝ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Gi Gaga Kouni Beli.KAΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΦΙΛΕ ckarelio ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΦΟΥΛΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΕΛΕΝΑ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Κat.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ Μike.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ bear ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!!ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΑΝΗΨΟΥΛΙ ΜΟΥ ΤΟΝ Μousikouli.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.
ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ. :))))ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ gaykarkino 7.ΕΙΔΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΗ;;ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ D Angel ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΙΝΙΜΑΡΚΕΤ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Μargo.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ :)))

Άστρια είπε...

πολύ ενδιαφέροντα όλα!

Καλό βραδάκι:)

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ roadartist ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ Αστρια.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

φτερό στον άνεμο... είπε...

Βρε..τι γλύκας που είσα? Όλους μας θυμάσαι και πάντα με την καλή συο την κουβέντα. Καλώς σε βρήκα Σκρουτζάκο, να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή και σε σένα :)

Vipera Lebetina είπε...

Jk SKROYTZAKO πολύ καλή ανάρτηση (καλώς σε βρήκα παρεπιπτόντως!). Πολύ υπεύθυνη δουλειά και ειλικρινά τέτοιου είδους θέματα με ενδιαφέρουν πάρα πολύ! Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας είναι ατελείωτη και συναρπαστική!

ruth_less είπε...

Καλή Σαρακοστή Σκρουτζάκο. Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις. Καθημερινές εκφράσεις που ποτέ ίσως να μην σκεφτήκαμε την προέλευσή τους. Νάσαι καλά.

Savvina είπε...

Πολύ ωραία όσα μας μαθαίνεις Σκρουτζάκο.
Μπράβο σου.
Πάντα μας φτιάχνεις την διάθεση.
Να είσαι καλά.

mia maria είπε...

Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή φίλε μου!

fotini είπε...

είσαι φοβερός!

πως τις συλλέγεις τόσες πληροφορίες??

καλη σαρακοστή να χεις!

Σταλαγματιά είπε...

Ο λαός μας ήξερε πάντα τι έλεγε :))

Καλή σαρακοστή μικρέ μου.
Φιλιά πολλά

DaisyCrazy είπε...

Πολύ ωραία, ενδιαφέροντα κι ενημερωτικά όλα αυτά. Να'σαι καλά Σκρουτζάκο :)
Καλημέρα!

mariw είπε...

Ευχάριστα μαθήματα ιστορίας. Πολύ ενδιαφέροντα όλα.
Καλημέρα.

Benikos place είπε...

Καλημέρα, Σκρουτζάκο!

navarino-s είπε...

Καλώς σε βρήκα!
Πολύ καλό και χρήσιμο το θέμα σου για τις παροιμίες!
Μπράβο ρε Σκρουτζάκο!

Ανώνυμος είπε...

Καλή σου μέρα Σκρουτζάκο και καλή Σαρακοστή εύχωμαι!
Σ'ευχαριστούμε για το χαμόγελο που μας χαρίζεις.


Να είσαι καλά !

Ανώνυμος είπε...

Καλή Σαρακοστή φίλε Σκρουτζάκο

Η καταγωγή των φράσεων που χρησιμοποιούμε συχνά είναι πιο ενδιαφέρουσα από τις ίδιες..

Μια γλυκοκαλημέρα κι ένα χαμόγελο :)

ekabitis είπε...

Γεια σου φίλε μου, και καλή σαρακοστή. Έψαχνα το e-mail σου, για να σου στείλω ένα ωραίο ανέκδοτο, αλλά δεν τα κατάφερα. Μπες λοιπόν εδώ , και δες το. Αν σ' αρέσει δημοσίευσέ το. Φιlικά ekabitis.

kariatida62 είπε...

Το πρώτο το "απέξω και ανακατωτά" το είχα ξανακούσει..τα υπόλοιπα πρώτη φορά απο σένα φίλε μου!
Ας πάει και το παλιάμπελο....μ'άρεσε πολύ!
Καλή Σαρακοστή κι'αν έχεις ώρα πέρνα απο το σπίτι μου πούχω ωραίες φωτο να σου δείξω :)

annafrank είπε...

Κάθε φορά μαθαίνουμε και κάτι!!Πολύ ομορφη δουλειά και πολυ ομορφες οι αναρτήσεις σου ολες!!!Καλή Σαρακωστή φίλε μου!!!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Γειά σου ΣΚΡΟΥΤΖΑΚΟ φίλε μου!
Απολαυστικές οι αναρτήσεις σου και διδακτικές.
Τη καλησπέρα μου και πολλά φιλιά απο Κύπρο.

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα :-)
Διαβάζω το αγαπημένο μου θέμα(σου).

Φιλιά
Καλά να περνάς

Rena είπε...

Πέρασα να πω ένα γεια και να μορφωθώ και λίγο φιλιά!

zeidoron dtsoukas είπε...

Φίλτατε πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,επιμορφωτική!Μπράβο σου.
Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

Maria Tzirita είπε...

Η εγκυκλοπαίδεια του Σκρουτζ! Θυσαυρός, όχι αστεία! Περιμένω να βω λίγο χρόνο να τα τυπώσω όλα αυτά, να τα μάθω και μετά να δηλώσω συμμετοχή σε ανάλογο τηλεπαιχνίδι! Να'σαι καλά Σκρουζάκο μου και καλή Σαρακοστή να έχεις!

kariatida62 είπε...

Άφησα ένα σχόλιο εδώ το πρωί και δεν υπάρχει πια χάθηκε...σούλεγα λοιπόν πως το πρώτο τόχα ξανακούσει τα υπόλοιπα απο σένα τώρα τάμαθα! Μ'αρέσει να μαθαίνω την ιστορία των εκφράσεων που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο συχνά!
Καλή Σαρακοστή Σκρουτζάκο μου και καλώς σας βρήκα!

evelina είπε...

Σκρουτζάκο καλησπέρα υπέροχα όλα αυτά. Aν και τα λέμε στην καθημερινότητά μας εν τούτοις πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται .Νάσαι καλά

VAD είπε...

Την πρωτη φωτογραφία από το αναγνωστικό του μπαμπά την πήρες;:))

Artanis είπε...

Καλημέρα Σκρουτζάκο...Κέφια έχεις βλέπω :)

Σοφία είπε...

Κοίτα τι μαθαίνεις!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΟΝΚΕΥCOP.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ Φτερό στον ανεμο ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ Vipera Lebetina.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ruth less ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Savvina ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΧΑ ΕΧΕΤΕ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗ big mama.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Fotini ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣΤΗΝ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ Σταλαγματιά.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ.ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ Daisy Crazy.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Μariw.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ Benikos place.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ navarino-sΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ ellen.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣ:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝΑ Little Red Hood;ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ekabiti.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ.:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ Κariatida 62 ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΦΥΔΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗΝ annafrank.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΝΑΝΤΙΑ-ΒΑD RELIGION 7.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ.ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Βασσια.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ Τ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ rena.ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΣ.ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΡΦΩΣΗ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ Ζeidoron.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΤΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Μaria Tzirita.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΛΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΤΥΠΩΣΕΙΣ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Κariatida 62.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ evelina.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ VAD.Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Αrtanis.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ.:))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ Σοφία.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

neli είπε...

Καλη σαρακοστη!
Πολυ καλη αναρτηση!!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΟΥΤΗΣ είπε...

Kαλά έκανες και ανάρτησες τέτοιο θέμα.
Λέμε φράσεις με νόημα και πραγμάτικά δεν ξέρουμε από πού προέρχονται...

Κι εγώ με τους πολλούς...

Πολύ καλό άρθρο, φίλε.

Κώστας
vloutis.blogspot.com
vloutis.wordpress.com
facebook.com/kostasvloutis
twitter.com//kostasvloutis

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ neliΑΠΟ ΕΔΩ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΛΟΥΤΗ.ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ :)))

Mariel είπε...

Τέλειες οι ιστορίες! Αν ξέρεις και άλλες να μας τις γράψεις! Και αναρωτιόμουνα να σου πω την αλήθεια για τα λάχανα γιατί χωρίς την ιστορία δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα που το λέγαμε!

Vaso Mprataki είπε...

Σκρουτζάκο φίλε μου πέρασα μια καλησπέρα να σου αφήσω και να σου ευχηθώ καλή σαρακοστή...
Ευχαριστώ για όλα αυτά που έμαθα...

Πολλά φιλιά!

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ είπε...

Πάντα με το χαμόγελο
εύχομαι στη ζωή σου
να ξέρεις πως πολλές φορές
βρισκόμαστε μαζί σου.

Καλή Σαρακοστή σε όλους.

zoyzoy είπε...

Πολύ ωραία να γνωρίζουμε ιστορική προέλευση τους.

Καλή Σαρακοστή να'χεις!!

alterego είπε...

Καλησπερα Σκρουτζακο με τις ωραιες αναρτησεις σου, που τις διαβαζω παντα με μεγαλο ενδιαφερον.
Σ ευχαριστω που με ειδοποιεις γιατι η αληθεια ειναι οτι δεν πολυμπαινω στα μπλοκ τελευταια.
Νασαι παντα καλα και ειλικρινα σε χαιρομαι για το κεφι σου και την ζωντανια σου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Υπέροχα φίλε μου , έμαθα πολλά και τα διάβαζα συγχρόνως σε όλη την οικογένεια για να τα μάθουν.Τρελλαίνομαι για τέτοια.

laminore είπε...

Ευχαριστώ που μου έδωσες τα...φώτα σου!!! Δεν ήξερα από που προήλθαν όλα αυτα..
Καλησπέρες!!

Phivos Nicolaides είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά αυτά που γράφεις!

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΘΩΣ ΕΜΠΛΕΞΑ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΚΛΕΦΤΑ ΡΙΧΝΩ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

mar9659 είπε...

Σκρουτζάκο μου σου ωφείλουμε πολλά για αυτές τις υπέροχες ερμηνείες των εκφράσεων που μας δίνεις,και χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Και θα σου ομολογίσω πως σε κάποιους απο την παρέα μου,όταν μαζευόμαστε παρεούλα και κάνουμε αναφορές σε τέτοιου είδους εκφράσεις κανείς τους δεν ξέρει απο που προήλθαν...εγώ περήφανη τους δίνω την ερμηνεία και παθαίνουν πλάκα πως τις ξερω σχεδόν όλες...κυριολεκτικά κρέμονται απο τα χείλη μου χαχαχα!!και έτσι κάνω το κομμάτι μου χαχαχα!!Μετά βέβαια τους αποκαλύπτω την πηγή μου δηλ.Εσένα... Σε ευχαριστούμε πολύ!! Να περάσεις ένα χαρούμενο και όμορφο Π.Σ.Κ. φιλάκιααα!!

Γιώργος Τ. είπε...

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!!!!
Μόνο το "απ' έξω κι ανακατωτά" ήξερα!! Τα υπόλοιπα όχι! Είναι πολύ ενδιαφέρον να μαθαίνουμε από πού έχουν βγει κάποιες εκφράσεις αλλά και τι ιστορίες κρύβουν!!

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Καλό Σαββατοκύριακο γλυκέ μου!!!!

MONKEYCOP είπε...

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΝΕΝΑ,ΜΕΙΝΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

erifili είπε...

Skroutzako γειά σου.Περνάω, σε διαβάζω, εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και συγχρόνως διασκεδάζω. Να είσαι πάντα καλά.Εγκυκλοπαίδεια σωστή είσαι.

rose-oil είπε...

Μπράβο Σκρουτζάκο!!!Έκανες πολύ καλή δουλειά...Μ' αρεσει να μαθαίνω κάθε μέρα και κάτι καινούργιο και εσύ σίγουρα με βοηθάς σε αυτό...Φιλιά!!!

AlexMil είπε...

Απίθανες λαογραφικές ιστορίες, εικόνες ενός παρελθόντος, πολλές φορές βάναυσου, αλλά και κωμικού, πονηρού, ανθρώπινου.

Εξαιρετική ανάρτηση
καλό βράδυ

Suspect είπε...

ευγε Σκρουτζακο!

!sweety! είπε...

Καλημέρα Σκρουτζάκο μου(τι καλημέρα,καλησπέρα καλύτερα αλλά anyway)!
Πάλι ενημερώθηκα...Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις έτσι!
Να έχεις μια υπέροχη και δημιουργική εβδομάδα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Να 'σαι καλά ρε συ Σκρουτζ που μας άνοιξες τα μάτια!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ Μariel.ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ Vaso Mprataki ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΞΗΜΕΡΑΚΗ ΦΑΝΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ Ζoyzoy.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΦΙΛΕ alterego ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΤΗΝ αχτίδα.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ:))))ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!! ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ!!!ΠΟΥ ΕΙΣΟΥΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ Lamonore;ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΣ,.:)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Phivo Nicolaides ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!ΚΑΛΩΣ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ Θανάση.ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ.ΞΕΡΩ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ mar9659.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΟΥ:)))))ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ Γιώργο Τ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ Stavloulazerva.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΚΕΥCOP.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ erifili.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ rose-oil.ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΜΟΡΦΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ.ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΩ ΤΑ ΦΙΛΙΑ :))))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ Αlexmil .ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Sweety.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ :)))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Ω!!!!ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ Ασκαρδαμυκτί.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ Suspect.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

Madame de la Luna είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.

Σ' ευχαριστούμε!

Yantra.. είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!