Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΧΝΗ!!!



Την εποχή που οι θεοί βασίλευαν γαλήνιοι και παντοδύναμοι στα συννεφένια κάστρα του Ολύμπου, σε μια μικρή πολιτεία της Λυδίας, τα Ύπαιπα, ζούσε η Αράχνη, κόρη του βαφέα Ίδμονα από την Κολοφώνα, υφάντρα ξακουστή σε όλον τον κόσμο για τα υφαντά που έφτιαχνε στον αργαλειό της αλλά και για την απαράμιλλη ομορφιά της.
Ήταν τέτοια η τέχνη της Αράχνης στην υφαντική, που ο κόσμος πίστευε ότι την είχε διδαχθεί από την ίδια τη θεά Αθηνά, που ήταν και προστάτιδα τούτης της τέχνης και ακόμα και οι Νύμφες πήγαιναν για να θαυμάσουν τα έργα της.
Αυτό όμως, δεν άρεσε στην Αράχνη, που δεν σταματούσε όχι μόνο να διατυμπανίζει ότι την τέχνη την είχε μάθει μόνη της, αλλά και να καυχάται ότι τα δικά της υφαντά ήταν ασυγκρίτως καλύτερα από εκείνα της θεάς. Και σε μια στιγμή έπαρσής της, τόλμησε να καλέσει την ίδια την Αθηνά σε αγώνα υφαντικής.
Η Αθηνά μεταμορφώθηκε σε γριά και συμβούλεψε την κοπέλα ότι ήταν ασέβεια να προσπαθεί κάποιος να αναμετρηθεί με τους θεούς. Όμως η Αράχνη δεν άκουσε τις συμβουλές της και συνέχισε να προκαλεί τη θεά.
Αυτή η πρόκληση δεν μπορούσε, βέβαια, ν' αφήσει αδιάφορη την κόρη του Δία, πολύ περισσότερο αφού προερχόταν από μια θνητή. Κατέβηκε, λοιπόν, η Αθηνά στη γη και παρουσιάστηκε στην Αράχνη σε όλο της το θεϊκό μεγαλέιο.
Και ο αγώνας άρχισε: ύφαινε και κεντούσε η Αθηνά την Ακρόπολη και τον αγώνα της με τον Ποσειδώνα, που θα έκρινε ποιος απ' τους δύο θα κέρδιζε την Αθήνα, την όμορφη και πλούσια αυτή πόλη της Αττικής. Κι ακόμη, κεντούσε την ιστορία του βασιλιά της Θράκης Αίμου που μαζί με τη γυναίκα του Ροδόπη περηφανεύτηκαν πως είχαν τη δύναμη του Δία και της Ήρας και γι' αυτή τους την ασέβεια ο βασιλιάς του Ολύμπου τους μεταμόρφωσε σε βουνά.
Ύφαινε και κεντούσε η Αθηνά τα όμορφα παραμύθια των θεών και των ανθρώπων, ύφαινε και κεντούσε κι η Αράχνη διάφορες ιστορίες των θεών και έδειχνε σ' αυτές τις πολλές μεταμορφώσεις του Δία, που άλλοτε γινόταν ταύρος, άλλοτε κύκνος, άλλοτε χρυσή βροχή για να παραστήσει τους έρωτές τους με θνητές και τους τρόπους που προσπαθούσαν να επιτύχουν το σκοπό τους...
Κι όταν τελείωσε ο αγώνας και η Αθηνά πήρε στα χέρια της το κέντημα της Αράχνης, άδικα προσπάθησε να βρει κάποιο ψεγάδι. Ήταν πραγματικά το καλύτερο που είχε δει ποτέ της και ασφαλώς καλύτερο από το υφαντό που είχε φτιάξει η ίδια.
Όμως, παρόλο που σε τούτον τον πρωτότυπο αγώνα είχε νικήσει η Αράχνη, η Αθηνά δεν ήταν δυνατό ν' αφήσει ατιμώρητη την ασέβεια και την αλαζονεία της. Γι' αυτό την άγγιξε στο μέτωπο με τη χρυσή σαΐτα της κι εκείνη, τρελλή απ' το κακό της, τύλιξε στο λαιμό της όση κλωστή είχε περισσέψει στο αδράχτι της και μ' αυτήν κρεμάστηκε από το ταβάνι του σπιτιού της.
Τη λυπήθηκε τότε η θεά και την άφησε να ζήσει, καταδικασμένη, όμως, να κρέμεται πάντα από τα ταβάνια και τους τοίχους των σπιτιών κι έτσι κρεμασμένη να υφαίνει τον ιστό της.
Κι από τότε η Αράχνη έπαψε να είναι όμορφη κοπέλα κι έγινε ένα μικρό κι άσχημο έντομο που κρέμεται άλλοτε στο ταβάνι, άλλοτε στις γωνίες των τοίχων κι άλλοτε ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. Απλώνει εκεί τις κλωστές της και υφαίνει αδιάκοπα, γιατί, παρόλο που μεταμορφώθηκε σε έντομο, δεν μπόρεσε να ξεχάσει την παλιά της τέχνη..

20 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Χα! Τον ειχα ξεχασει αυτο το μυθο! Εξαιρετικο παραδειγμα του ποσο καταστροφικη ειναι η αλαζονεια!

Paraskevi Lamprini M. είπε...

πολύ ωραίο... και ζήσαν αυτοί καλά...

Hfaistiwnas είπε...

Ναι έτσι είναι.. ωραία η μυθολογία.. !!!

Leviathan είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον αν και οι αράχνες με ανατριχιάζουν! :) να σαι καλά! καλό σου βράδυ!

iLiAs είπε...

καλο σαβ/κο φιλε :)

Ανώνυμος είπε...

Καλό ΠΣΚ

φιλια πολλα φιλαρακι μου

DaisyCrazy είπε...

Ωραία ιστορία απ'τη μυθολογία που δεν είχα ξανακούσει :)
Καλό ΠΣΚ!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΗ ΦΙΛΗ BUTTERFLY ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΗ paraskevi malouxou ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ Hfaistiwnas Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΜΟΡΦΗ!!!ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Leviathan ΜΕ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ :)) ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ iLiAs ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΩΩΩΩΩ ΚΑΛΩΣΤΗΝ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ Coula ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΑΛΛΑΞΕΣ ΑVATAR ΒΛΕΠΩ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΗ DaisyCrazy ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Ωραίος Μύθος, Καλό Σαββατοκύριακο Ιωάννη.

ΦΟΥΛΗ είπε...

καλημέρα καλό ΣΚ

Magia da Inês είπε...

♥✿⊱╮
º°♥❤ Olá, amiga!
❤ Passei para uma visitinha...
Gostos dessas histórias de mitologia, não conhecia essa, da aranha.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil ♥✿⊱╮
º°♥❤ ❤

Fatsas είπε...

Απο παλιά μέσα στους μύθους και τα ψέματα ζούμε;p Για αυτό χάφτουμε ότι μας λένε οι τωρινοί!

Όπως και να'χει ήταν καλή η ιστορία του spiderman!!

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Skroutzako μου, οι ευχές μου, ευχές μου-μας, και μακάρι να ακουστούν!
Το παραμύθι που επέλεξες, είναι από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το έχουμε σαν έθιμο σπίτι, να βλέπουμε σε dvd τήν κλασσική ταινία "το πνεύμα των Χριστουγέννων" με τον Σκρουτζ, και την "Η μπάρμπι και το πνεύμα των χριστουγέννων", που έχει και πολύ ωραία τραγούδια παρεπιπτόντως".
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Υ.Γ. Πέρασε από το "σπίτι" μου να πάρεις κάτι

Ανώνυμος είπε...

Kαλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!